@import url(font-awesome.min.css); /* Massively by HTML5 UP html5up.net | @ajlkn Free for personal and commercial use under the CCA 3.0 license (html5up.net/license) */ /* Wrapper */ #wrapper { background-color: #212931; background-image: url("../../images/overlay.png"), linear-gradient(0deg, rgba(0, 0, 0, 0.1), rgba(0, 0, 0, 0.1)), url("../../images/bg.jpg"); background-size: auto, auto, 100% auto; background-position: center, center, top center; background-repeat: repeat, no-repeat, no-repeat; background-attachment: fixed, fixed, fixed; } #wrapper.fade-in:before { display: none; } /* Intro */ body.is-preload #intro { opacity: 1; } body.is-preload #intro:not(.hidden) + #header + #nav { -moz-transform: none; -webkit-transform: none; -ms-transform: none; transform: none; opacity: 1; } Hvad Er Penge? - forbrugerblogger.dk
10.11.2020

Hvad Er Penge?

Penge er en repræsentant af en værdi, som kan bruges til at erhverve sig goder eller ydelser for, hvor det bruges som mo…

Image: Pixabay

Penge er en repræsentant af en værdi, som kan bruges til at erhverve sig goder eller ydelser for, hvor det bruges som modbetaling. 

Betegnelsen af penge har ændret sig gennem årene. Tidligere brugte man såkaldte varepenge, hvor bestemte genstande havde en bestemt værdi, så man kunne bytte varer med faste forhold. Penge har i mange år også været fastsat ud fra mængden af guld eller sølv i dem, men i dag er penge noget helt andet.

Sådan bruger man penge i dag

I dag er penge defineret ud fra et såkaldt fiat penge-princip. Her er den enkelte valuta erklæret som det lovlige betalingsmiddel af en stat og udstedt af en centralbank - nationalbank.

Tidligere kunne man veksle disse penge om til deres værdi i guld, men det er de fleste lande i dag gået væk fra. Man har dermed ikke længere repræsentative penge. I dag er de fleste penge derfor fiat-penge.

Fiat-penge giver myndighederne mulighed for at producere penge på stort set alle former for materialer. I dag er det dog færre og færre, der benytter sig af fysiske penge, da en større og større del anvendes udelukkende elektronisk.

Fiat-valutaer er udstedt og garanteret en værdi af den udstedende stat. Med EU-samarbejdet og euroen er fiat-penge ikke længere udelukkende kun for den enkelte stat eller land, men også på tværs af lande i en politisk union.

Udover at anvendes til betalingsmiddel og som prissætningsværktøj, så har penge også den funktion, at de kan anvendes som værdiopbevaringsmiddel, hvor værdierne er opbevaret i form af penge.

Vi takker avXperten for deres støtte til sidens tekst. Der kan du, udover mange andre ting, bestille panini toaster. Heraf markatet på indhold.